Studia - punkt przecięcia prostych
Dudek64: Mam problem z interpretacją tego zadania:
Znajdź punkt przecięcia prostych k i l o równaniach
Nie wiem co oznaczają te "potęgi" przy zmiennej x.
Czy te proste mają jakąś bardziej specyficzną nazwę?
Gdzie mogę znaleźć materiały dzięki którym mógłbym ogarnąć o co chodzi?
31 sty 23:27
Mila:

To chyba zmienne x
1, x
2
Łatwiej będzie pisać: x,y
k:
x=−1+t
y=t
⇔
t=x+1 i t=y
y=x+1
l:
x=1−t
y=t⇔
t=x−1
t=y
y=x−1
k|| l
Możesz inaczej
Wyznaczyć dwa różne punkty w każdej prostej i napisać równania.
31 sty 23:54
Dudek64: Jakby się ktoś zastanawiał. Przed chwilą się dowiedziałem że to przedstawienie równania
prostej za pomocą dwóch płaszczyzn.
1 lut 00:29