Wykaż istnienie pierwiastka
dede: Wykaż, że równanie x99 + x9 + 9x + 9 =0 ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty.
31 sty 23:11
Mila:
f(x)=x99 + x9 + 9x + 9
f'(x)=99x98+9x8+9>0 dla każdego x∊R⇔
f(x) jest funkcją rosnącą
limx→±∞f(x)=±∞
Wykres przecina oś x−ów w jednym punkcie.
31 sty 23:16
the foxi:
niech f(x)=x99+x9+9x+9
wtedy f'(x)=99x98+9x8+9=9(11x98+x8+1)
f'(x)>0 ⇔ x∊ℛ
wynika z tego, że f(x) jest stale rosnące
a skoro to funkcja wielomianowa nieparzystego stopnia, przyjmuje wszystkie wartości rzeczywiste
dokładnie jeden raz
31 sty 23:17
dede: Bardzo Wam dziękuję!
31 sty 23:20
the foxi:
31 sty 23:23
jc: Bez pochodnych. Funkcja jest sumą funkcji rosnących i funkcji rosnącej,
a więc jest funkcją rosnącą. f(−1)<0, f(0)>0, więc jako funkcja ciągła ma pierwiastek.
31 sty 23:23
dede: Chciałem to zrobić z twierdzenia Darboux, ale przedstawione sposoby wydają się być
rozsądniejsze! Skoro już jesteście, to mógłbym prosić o zerknięcie na moje poprzednie zadanie?
https://matematykaszkolna.pl/forum/368506.html
31 sty 23:28
jc: Miało być funkcja jest sumą funkcji rosnących i funkcji stałej.
Stwierdzenie, że wielomian stopnia nieparzystego przyjmuje wszystkie wartości
jest wnioskiem z ogólniejszego twierdzenia (jedni mówią Darboux inni Bolzani).
Ale oczywiście powołanie się na własność wielomianu jest tak samo dobre (a nawet
lepsze, bo nie wymienia się nazwisk).
31 sty 23:42