algebra
algebra:
Liczę argument α liczby −1+i.
| | √2 | | √2 | |
Wychodzi na to, że cosα = − |
| , a sinα = |
| |
| | 2 | | 2 | |
i teraz nie pamiętam co się robiło, gdy wychodziła ujemna (w tabeli wartości funkcji
trygonometrycznych są same nieujemnie wartości)
Proszę o pomoc.
31 sty 21:44
Maciess: Jak chodzi o α to kąt to z drugiej ćwiartki (tam sin jest dodatni a cos ujemny) czyli α
31 sty 21:50
Mila:
| | √2 | | π | |
cosα= |
| ⇔α= |
| − kąt ostry z I ćwiartki |
| | 2 | | 4 | |
cosα<0 i sinα>⇔kąt α z II ćwiartki
albo geometrycznie
(−1,1) na płaszczyźnie zespolonej
31 sty 21:54
algebra: Rozumiem, dziękuje Wam za pomoc
31 sty 21:57