Eta:
1/ rysunek
2/ z warunku wpisania okręgu w trapez
trójkąty ADO i BCO są prostokątne
w ΔADO i w ΔBCO
r
2=xy r
2=wu
i z tw. Pitagorasa
|AO|
2= r
2+x
2 i |BO|
2=r
2+w
2
|DO|
2= r
2+y
2 i |CO|
2=r
2+u
2
|AO|
2=xy+x
2=x(y+x) i |BO|
2= wu+w
2=w(u+w)
|DO|
2= y(y+x) i |CO|
2= u(u+w)
to
1 | | 1 | | 1 | | 1 | | y+x | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
|AO|2 | | |DO|2 | | x(x+y) | | y(x+y) | | xy(x+y) | | xy | | r2 | |
i podobnie :
1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| =............. = |
| = |
| |
|BO|2 | | |CO|2 | | uw | | r2 | |
zatem taka równość zachodzi
c.n.w.