rownanie wykladnicze
Szymon: 12 1−xx+1 = 3√4
31 sty 21:13
Janek191:
| | 1 | | 1 − x | |
Tam jest |
| do potęgi o wykładniku |
| ? |
| | 2 | | x + 1 | |
31 sty 21:15
Szymon: przepraszam mój błąd, zjadłem znak, tam jest mnożenie
31 sty 21:17
Janek191:
To skąd równanie wykładnicze ?
31 sty 21:18
Janek191:
| 1 | | 1 − x | |
| * |
| = 3√4 ? x ≠ − 1 |
| 2 | | x + 1 | |
31 sty 21:19
Janek191:
| 1 − x | |
| = 23√4 / *(1 + x) |
| 1 + x | |
1 − x = 2
3√4 + 2
3√4 x
x + 2
3√4 x = 1 − 2
3√4
x*(1 + 2
3√4) = 1 − 2
3√4
| | 1 − 23√4 | |
x = |
| i pozbyć się niewymierność z mianownika  |
| | 1 + 23√4 | |
31 sty 21:22