Równanie z logarytmem
HOXXY: xlog23=9
Widzę w głowie że x=4 ale jak ładnie (maturalnie) rozpisać rozwiązanie?
31 sty 20:59
Janek191:
x = 4
31 sty 21:01
Janek191:
(22)log2 3 = 22log2 3 = 2log2 9 = 9
31 sty 21:03
Adam0: log23 − liczba niewymierna
więc trzeba założyć że x>0
dalej
x1/log32=9 bo log23=1/log32
x=9log32
x=32log32
x=22
x=4
31 sty 21:03
HOXXY: Wiedząc że x=4 to proste, żeby dowieść nierówności ale jak w drugą stronę?
31 sty 21:04
HOXXY: Dzięki!
31 sty 21:05
Janek191:
Tam jest równość
31 sty 21:17