.
Na stronie www.zadania.info są przedstawione 3 sposoby rozwiązania tego zadania. Pokazuję
czwarty sposób i chyba najprostszy z nich.
| a + b + 2c | 3 | 2c | 3 | 2c | 1 | ||||||
= | ⇒ 1 + | = | ⇒ | = | |||||||
| a + b | 2 | a+ b | 2 | a + b | 2 |
| h | |
= sinα ⇒ h = csinα | |
| c |
| h | 2csinα | cosα | |||||||||
= ctgα ⇒ | = | ⇒ | |||||||||
| a + b | sinα |
| 2c | cosα | 1 | cosα | |||||
⇒ | = | ⇒ | = | ⇒ | ||||
| a + b | sin2α | 2 | 1 − cos2α |
| −2 − 2√2 | −2 + 2√2 | |||
cosα = | (sprzeczność) lub cosα = | = √2 − 1 | ||
| 2 | 2 |