Kombinatoryka
DX: Kombinatoryka, ktoś pomoże?
Zakładamy, że dzienny utarg w pewnym markecie jest zmienną losową X
o rozkładzie normalnym N(10,32) (w tysiącach PLN). Zakładamy ponadto,
że zmienne X1, ... ,X30 opisujące utarg w kolejnych dniach miesiąca są niezależne i
mają taki sam rozkład N(10, 32). Niech S=X1 + ... + X30 będzie sumarycznym
utargiem w ciągu miesiąca, a X' = S/30 − średnim utargiem.
a) Oblicz E(X')
b) Oblicz Var(X')
c) Znajdź liczbę a taką, że P(S≤a)=0.8
d) Oblicz P(S≤10)
31 sty 20:36
DX:
31 sty 21:02
DX:
31 sty 21:35
DX: .
31 sty 23:01