suma szeregu
Adam: Cześć, mam mały problem z obliczeniem sumy szeregu korzystając z twierdzenia o różniczkowaniu i
całkowaniu. Doszedłem do takiego etapu i jak dalej bym nie próbował, nie udaje mi się dojść do
prawidłowego wyniku.
2n−1
1
∑
= ∑ (
)n * (2n−1)
3n
3
Miałby ktoś jakiś pomysł jak to dalej ugryźć?
31 sty 20:36
Pytający:
1
∑xn=
1−x
1
1
(∑xn)'=∑nxn−1=(
)'=
1−x
(1−x)2
1
∑((2n−1)(
)n)=
3
1
1
=2∑(n(
)n)−∑(
)n=
3
3
2
1
1
=
∑(n(
)n−1)−∑(
)n=
3
3
3
2
1
1
=
−
=0
3
1
(1−
)2
3
1
1−
3
31 sty 21:24
Adam: Faktycznie, czemu ja na to wcześniej nie wpadłem. Dziękuję bardzo.