to
ja: zbieznosc szeregu
∞
k.d'Alamberta
| (n−2)! | | (2n−1)! | | (n−3)!*(n−2) | |
| * |
| = |
| * |
| (2n+1)! | | (n−3)! | | (2n−1)!*2n*(2n+1) | |
| | 1 | |
..= |
| =0 ⇒ szereg jest zbiezny |
| | ∞ | |
31 sty 20:19
ja: Czy moze ktos sprawdzic i odpowiedziec czy rozwiazanie tego przykladu jest poprawne?
31 sty 20:54
jc: Iloraz nie zależy od n? Ile to jest 1/
∞ ? Za to dałbym 2 punkty na 5.
31 sty 21:10
ja: | | | |
jak to nie zalezy od n? |
| dla n≥6 ; 1/∞=0 wyrazenie oznaczone |
| | 2n(2n+1) | |
31 sty 21:26
jc: Piszesz
| | 1 | |
Iloraz (n) = ... = |
| = 0 |
| | ∞ | |
Lewa strona zależy od n, prawa nie. Poza tym co oznacza
∞?
Do tego jeszcze jakieś cuda w liczniku.
Prawdopodobnie coś takiego: n−2=[(n−2)/2]n = (1−2/n)n = n(1−2/n).
Opuściłeś przy tym dwa przekształcenia zmuszając czytelnika do dodatkowej
pracy. Po co to wszystko?
31 sty 21:38
ja: ∞ oznacza ze wyrazenie w mianowniku dazy do nieskonczonosci
31 sty 21:46
ja: cuda kwiatki i pomarancze zwiazane z 2/n dotyczą togo ze te wyrazenie dąży do 0 a poza tym n
sie skraca
31 sty 21:47
ja: Nie wiem po co to wszystko nie mam czasu na filozoficzne pytania
31 sty 21:48