wykaż, że zachodzi równość
holo_: Wykaż, że zachodzi równość
Proszę o pomoc, mam coś takiego:
√2−1
5√2−7
= 3√
√2+1
5√2+7
przekształciłam stronę lewą do postaci 3−2√2 ale co zrobić z prawą to nie wiem wychodzi mi
3√99−70√2. Co z tym dalej robić?
31 sty 19:21
Satan:
√2 − 1
(√2 − 1)(√2 − 1)
=
= (√2 − 1)2
√2 + 1
(√2 + 1)(√2 − 1)
5√2 − 7
3√
= 3√(5√2 − 7)2
5√2 + 7
Obie liczby są dodatnie. Teraz masz dwie opcje. Sprowadzasz lewą stronę do potęgi takiej, jak
prawa strona i wymnażasz. Albo podnosisz obie strony do trzeciej potęgi i działasz.