objetosc
stereo: 1)Podstawą ostrosłupa jest trójkąt ABC o bokach długości AC=6 i BC=8. Wysokość CD trójkąta ABC
tworzy z bokiem AC kąt 30 stopni, a z bokiem BC kąt 60 stopni. Długość wysokości ostrosłupa
jest równa długości promienia okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa. Wyznacz obojętność
ostrosłupa.
2)Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt o bokach długości 7,13,8.Długość wysokości
ostrosłupa jest równa długości promienia okregu wpisanego w podstawe graniastosłupa.Wyznacz
objetosc graniastosłupa.
Prosze o pomoc!
5 lut 16:17
16 lut 12:06
dero2005:

AC = 6
BC = 8
AB = 2R =
√AC2 + CB2 = 10
R = h = 5
16 lut 15:45
dero2005:

a = 7
b = 8
c = 13
V = P
p*h =
16 lut 16:01