Rownanie
Bolson: Rozwiącać równanie:
z6=−8
Najpierw robie pierwiastek trzeciego stopnia
z2=−2
(a+bi)2=−2
a2−b2+2abi=−2
Robie uklad rownan
a2−b2=−2
2ab=0
Z tego wychodzi ze z=sqrt(2)i lub −sqrt(2)i
Czy dobrze?
31 sty 18:47
PW: Źle, równanie szóstego stopnia o współczynnikach rzeczywistych powinno mieć sześć rozwiązań.
Błąd polega na "robieniu pierwiastka trzeciego stopnia" − w równaniach zespolonych tak nie
wolno.
Przykład:
z6=1
ma sześć rozwiązań (zapewne słyszałeś o pierwiastku szóstego stopnia z jedynki).
Gdyby "zrobił pierwiastek trzeciego stopnia", to dostałby
z2=1,
które ma tylko dwa rozwiązania: 1 i −1.
31 sty 18:59
Mila:
Dobrze, ale to nie wszystko
Masz otrzymać 6 rozwiązań.
z6+8=0
(z2)3+23=0
(z2+2)*(z4+2z2+4)=0
z2+2=0 lub z4+2z2+4=0
z2−2i2=0 lub Δ=−12=12*i2 ⇔z2=−1−√3i lub z2=−1+√3i
(z−√2i)*(z+√2i)=0 lub
[ teraz te dwa równania tak, jak poprzednio liczyłeś albo z wzoru de Moivre'a)]
II sposób , od razu wzór de Moivre'a)
Jeśli dalej potrzebujesz pomocy to pisz.
31 sty 19:06
PW: Milu, jesteś lepszą nauczycielką. Ja napisałem "Źle". Ty piszesz "Dobrze, ale to nie
wszystko". To się nazywa pedagogiczne podejście, masz za to

od adeptów.
31 sty 19:11
Mila:
Dziękuję, ale jednak Ty masz rację.
Ja podchodzę, tak, jak po pierwszej hospitacji nauczyła mnie Pani dyrektor.
Pozdrawiam miło
31 sty 19:16