Czy mógłby mi ktoś pomóc w obliczeniu całek?
Dominik: 1) ∫ x e
12x dx =
2) ∫
3√x lnx dx =
3) ∫ x sin 12x dx =
6) ∫
√16x − x2 dx =
7) ∫ x e
x cos 2x dx=
31 sty 17:36
Dominik: ?
31 sty 18:03
Dominik: Bardzo proszę o pomoc
31 sty 18:55
piotr: 1) ∫x e12xdx = xe12x/12 − ∫e12x/12 dx = xe12x/12 − e12x/144+ C
31 sty 19:39
piotr: 2) ∫ 3√x lnx dx = 3x4/3/4 lnx − ∫3x1/3/4 dx = 3x4/3/4 lnx − 9x4/3/16 + C
31 sty 19:55
piotr: 3) ∫ x sin 12x dx = −xcos12x/12 + ∫cos12x/12 dx = −xcos12x/12 + sin12x/144 + C
31 sty 19:58
Jarek: A mógłbym wiedzieć skąd bierze się 1/3 w zapisie tym ∫3x
1/3/4 dx
Bo sobie wszystko rozpisuje i próbuje rozwiązywać sam metodą przez części
u= lnx
v'= x
1/3
| | 3 | | 1 | | 3 | |
i później robię tak |
| x4/3 * lnx − ∫ |
| * |
| x 4/3 dx= i nie wiem skąd |
| | 4 | | x | | 4 | |
po obliczeniach bierze się dalej potęga x
1/3
31 sty 20:02
piotr: | | x−25 | | 1 | | 2x−50 | | 1 | | 2x+6−56 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | x2+6x−7 | | 2 | | x2+6x−7 | | 2 | | x2+6x−7 | |
| 1 | | 2x+6−56 | | 1 | | 28 dx | |
| ∫ |
| dx = |
| ln|x2+6x−7| − ∫ |
| = |
| 2 | | x2+6x−7 | | 2 | | (x−1)(x+7) | |
| | 1 | | 7dx | | 7dx | |
= |
| ln|x2+6x−7| + ∫ |
| −∫ |
| = |
| | 2 | | 2 (x+7) | | 2 (x−1) | |
| | 1 | | 7 | | 7 | |
= |
| ln|x2+6x−7| + |
| ln|x+7|− |
| ln|x−1| + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
31 sty 20:15
piotr: | | 1 | |
3x4/3/4 * (lnx)' = 3x4/3/4 * |
| = 3x1/3/4 |
| | x | |
31 sty 20:18
piotr: | | x dx | | 1 | | 2x−24+24 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| dx = |
| | x2−24x+180 | | 2 | | x2−24x+180 | |
| | 1 | | 12dx | | 1 | | 12dx | |
|
| ln|x2−24x+180|+∫ |
| = |
| ln|x2−24x+180|+∫ |
| = |
| | 2 | | x2−24x+180 | | 2 | | 36+(x−12)2 | |
| | 1 | | 1 | | dx | |
= |
| ln|x2−24x+180|+ |
| ∫ |
| = |
| | 2 | | 3 | | 1+((x−12)/6)2 | |
| | 1 | |
= |
| ln|x2−24x+180|+2arctg((x−12)/6) + C |
| | 2 | |
31 sty 20:29
piotr: ∫
√16x − x2 dx = ∫
√64−(x−8)2 dx
x−8 = 8 sint ⇒ t = asin((x−8)/8)
dx = 8 cost dt
√64−(8 sint)2 = 8cost
⇒
∫(8cost * 8 cost) dt = 64∫cos
2t dt = 64∫(cos2t+1)/2 dt = 16sin2t + 32t = 32(sintcost+t) =
| | 1 | | 1 | |
=8sint * |
| √64−(8sint)2 + 32t = (x−8)* |
| √64−(x−8)2 + 32asin((x−8)/8) + C |
| | 2 | | 2 | |
31 sty 20:58