Wyznacz skalę i środek jednokładności który okrąg O1 przekształca na okrąg O2
xmax: Wyznacz skalę i środek jednokładności który okrąg O1 przekształca na okrąg O2
O1: x2 + y2 + 6x − 6y + 14 = 0
O2: x2 + y2 − 18x + 2y + 78 = 0
31 sty 17:35
Janek191:

( x + 3)
2 − 9 + ( y − 3)
2 − 9 + 14 = 0
( x + 3)
2 + ( y − 3)
2 = 2
2
S
1 = ( − 3, 3) r
1 = 2
oraz
( x − 9)
2 − 81 + ( y + 1)
2 − 1 + 78 = 0
(x − 9)
2 + ( y + 1)
2 = 2
2
S
2 = ( 9, − 1) r
2 = 2
skala jednokładności
Środek jednokładności
| − 3 + 9 | | 3− 1 | |
O = ( |
| , |
| ) = ( 3, 1) |
| 2 | | 2 | |
31 sty 17:48