całki nieoznaczone
MaxDamage: Oblicz całki nieoznaczone:
a) ∫√x+1cos2x dx
b) ∫√x+1lnx dx
31 sty 17:18
Mariusz:
a)
∫
√x+1cos(2x)dx
x+1=t
2
dx=2tdt
x=t
2−1
2∫t
2cos(2t
2−2)dt=2(∫t
2cos(2t
2)cos(2)dt+∫t
2sin(t
2)sin(2)dt
2cos(2)∫t
2cos(2t
2)dt+2sin(2)∫t
2sin(t
2)dt
| | t | | t | | 1 | |
∫t2cos(2t2)dt=∫ |
| (4tcos(2t2))dt= |
| sin(2t2)− |
| ∫sin(2t2)dt |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | t | | t | | 1 | |
∫t2sin(t2)dt=∫ |
| (4tcos(2t2))dt=− |
| cos(2t2)+ |
| ∫cos(2t2)dt |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
| cos(2)tsin(2t2)− |
| cos(2)∫sin(2t2)dt |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| sin(2)tcos(2t2)+ |
| sin(2)∫cos(2t2)dt |
| | 2 | | 2 | |
Całki które zostały sprowadzasz do całek Fresnela
b)
Całkujesz przez części różniczkując logarytm
Pomocne też będzie podstawienie x+1=t
2
1 lut 19:12