Pochodna
pepo: Oblicz pochodną
f(x)= lnx√x u góry lnx, na dole √x
Liczę:
Df=(0,∞)
f'(x)=
31 sty 17:12
pepo: podbijam
31 sty 17:26
31 sty 17:32
pepo: To mam, możesz mi pomoc z tym:
f'(x)=0
31 sty 17:33
Krzysiek60: mozesz to pociagnac dalej
Albo √x= x1/2 i z tego wyprowadzic
31 sty 17:33
Krzysiek60: Powiem szczerze nie bardzo
2x−ln(x)*x=0
x(2−ln(x))=0
x=0 ale to odpada bo dziedzina
2−ln(x)=0
ln(x)=2 ⇒x= e
2
naprawde musi ktos to sprawdzic
31 sty 17:44
pepo: Prosimy o pomoc
31 sty 18:08
pepo: podbijam
31 sty 19:47