proszę o rozwiązanie
Anna: Udowodnij że dla dowolnych dodatnich i różnych od 1 liczb a i N spełniona jest równość
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ...+ |
| = 15 logN a |
| logaN | | logasup>/sup>{2}N | | logasup>/sup>{5}N | |
w drugim składniku podstawa log jest a
2 a w ostatnim składniku log ma podstawę a
5
31 sty 17:00
Anna: czy można to wykonać tak
logNa + logNa2 + ..+ logNa5 = 15 logna
a * a2 * ...*a5 = a15
a15 = a15
31 sty 20:01
PW: Lepiej brzmi dowód, jeżeli przekształcając lewą stronę pokażemy, że jest równa prawej.
Te dowody, w których "wychodzimy od tezy" i pokazujemy, że wynika z niej zdanie prawdziwe
nie są poprawne logicznie − wymagają komentarza, którego nie dałaś.
31 sty 20:08
Anna: czyli lepiej jest napisać
logN ( a*a2*..*.a5) = 15 logN a
15 logN a = 15 logN a
co kończy dowód
31 sty 21:28