objetosc maksymalna stozka w zaleznosci od tworzacej
GłowaPrzednia: Oblicz jaką wysokość h powinien mieć stożek o długo±ci tworzącej równej 1 tak,
aby jego objętość była maksymalna.
31 sty 16:19
===:
r
2+h
2=l
2
r
2=1−h
2
| | 1 | |
V= |
| π(1−h2)*h ,,,i szukaj maximum |
| | 3 | |
31 sty 16:26
dominiqe: skąd wziął się wzór r2+h2=l2?
31 sty 16:48
dominiqe: sorry, nie było tematu
31 sty 16:53
dominiqe: juz widzę. przecież to trójkąt prostokątny.
31 sty 16:54
Krystek: | | √3 | |
sprawdzam: wynik to h= |
| |
| | 3 | |
31 sty 17:17