odpowiedź uzasadnij
alinka: W trójkącie równoramiennym środkowe poprowadzone do ramion są prostopadłe i mają długości 6√2
A. podstawa tego trójkąta jest długości ......
B. wysokość opuszczona na podstawę jest długości.........
C. ramię tego trójkąta jest długości ......
D. pole powierzchni tego trójkąta jest równe ..........
odpowiedź uzasadnij
31 sty 16:02
Maciess: Probowałaś wgl rysunek zrobic?
31 sty 16:10
alinka: tak
31 sty 16:10
q: A. 8 B.12 C 4√10 D. 48
31 sty 16:16
alinka: odpowiedź uzasadnij
31 sty 17:58
alinka: up
31 sty 20:28
Janek191:

Mamy
x = 2
√2 y = 4
√2
więc
a
2 = y
2 + y
2 = 16*2 + 16*2 = 64
a = 8
====
31 sty 20:54
Janek191:
b) Wysokość Δ prostokątnego
(h1)2 + (0,5 a)2 = y2
(h1)2 = y2 − 0,25 a2 = 32 − 16 = 16 ⇒ h1 = √16 = 4
Wysokość Δ równoramiennego
h = 3 h1 = 3*4 = 12
=================
31 sty 20:57
Janek191:
c)
c2 = (0,5 a)2 + h2 = 0,25 a2 + 122 = 16 + 144 = 160 = 16*10
więc c = 4√10
31 sty 20:58
Janek191:
d) P = 0,5 a*h = 0,5*8*12 = 48 [j2]
31 sty 20:59
Mila:

|AD|=|BE|=6
√2
|AS|=|BS|=4
√2
środkowe trójkąta dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka trójkąta
1) |AB|
2=|AS|
2+|BS|
2
|AB|
2=(4
√2)
2+(4
√2)
2=64
|AB|=8
2)
|SF|
2+|FB|
2=|BS|
2
|SF|
2=(4
√2)
2−4
2=16
|SF|=4
h=3*4=12
3)
h
2+|FB|
2=|BC|
2
144+4
2=|BC|
2, |BC|
2=160=16*10
|BC|=4
√10
4)
Pole oblicz sama.
Ucz się samodzielności.
31 sty 21:10
Janek191:
31 sty 21:13
Eta:

a=8 , h=12, P=4*12=48
b=
√122+42=4
√10
31 sty 21:41
Janek191:
Pięknie Eta
31 sty 21:43
Eta:
Na maturze nie ma czasu na "dziadka Pitagorasa"
31 sty 21:46
alinka: dziękuję wam wszysktim♥
1 lut 17:32
Krzysiek60: Na mature trzeba cos umiec . To i dziadek Pitagoras jet dobry .
1 lut 17:35