Wiadomo, że SINα = u{1}{4} , gdzie α oznacza miarę pewnego kąta ostrego. Wówcz
alinka: Wiadomo, że SINα = 14 , gdzie α oznacza miarę pewnego kąta ostrego. Wówczas wartość
wyrażenia sin2 α * cos2 α jest równa:
a) 116
b) 14
c) 12
d) 1
odpowiedź uzasadnij
31 sty 15:53
the foxi:
| | 3 | |
sin2α+cos2α=1 ⇒ cos2α=1−sin2α ⇒ cos2α= |
| |
| | 4 | |
| | √3 | | √3 | |
cosα= |
| ⋁ cosα= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
ale kąt jest ostry, więc cosα= |
| |
| | 2 | |
znasz sinα, znasz cosα, licz
31 sty 15:59
alinka: dziękuję♥
1 lut 17:33