Całka podwójna
Timon i Pumba: Obliczyć całkę podwójną ∬2dxdy, gdzie D jest trójkątem o wierzchołkach
D
(−2,−2), (2,3), (2,−2) i podać jej interpretacje geometryczną.
Czy ktoś mógłby mi ją rozwiązać krok po kroku? Kompletnie nie wiem jak to liczyć.
31 sty 15:46
Mila:

1)
D∫∫2dxdy=..
Granice stałe:
−2≤x≤2
granice zmienne:
prosta AB: y=−2
=2*
−2∫
2[
−2∫
(5/4)x+(1/2)dy]dx= pierwsze całkowanie w granicach zmiennych,
drugie w granicach stałych
=2*
−2∫
2[y]
−2(5/4)x+(1/2) dx=
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
=2*−2∫2[ |
| x+ |
| −( |
| *(−2)+ |
| )]dx= |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | |
=2*[ |
| * |
| x2+ |
| x]−22}= |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
=2*[ |
| *4+ |
| *2−( |
| *4+ |
| *(−2)]=2*10= |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
=20
2) Podwojone pole trójkąta ABC.
31 sty 18:12
Ametyst: Ślicznie dziękuje za rozwiązanie, teraz rozumiem jak to liczyć
31 sty 19:41