matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyć podaną potęgę?
Martyna:
(−1 + i)
217
31 sty 15:41
PW:
Na przykład (1−i)
3
=1
3
−3
.
1
2
.
i+3
.
1
.
i
2
−i
3
=−2−2i=−2(1+i) (1−i)
6
=(−2(1+i)
2
=2
2
(1
2
+2i+i
2
)=2
2
(2i)=2
3
i i podnosić dalej do odpowiedniej potęgi.
31 sty 20:32