Rachunek prawdopodobieństwa
michal: Czy może mi ktoś proszę wyjaśnić czemu tak jest:
P(A1∩A2∩(A1)') + P(A1∩A2∩(A3)') = P(A1)P(A2)P(A3)'
31 sty 15:38
ite:
A1∩A2∩(A1)' = ∅ gdyż zbiory A1 i (A1)' są rozłączne
zatem P(A1∩A2∩(A1)') = P(∅) = 0
więc P(A1∩A2∩(A1)') + P(A1∩A2∩(A3)') = P(A1∩A2∩(A3)')
z tego, co napisałeś nie wynika, czy zdarzenia A1, A2, (A3)' są niezależne
gdyby w treści zadania była taka informacja, to na jej podstawie można by napisać,
że P(A1∩A2∩(A3)') = P(A1)*P(A2)*P((A3)')
1 lut 16:17