natezenie pola grawitacyjnego
Pan xxx:

Wyobraź sobie, że Ziemia jest jednofeodną powierzchnią kulistą pustą w środku.
Ile wynosi natężene pola grawitacyjnego w środku strefy?
Załóżmy, że rysunek mój przedstawia sferę w rzucie przekroju i posiada mase M.
| GM | |
Jeśli jestem zielonym punktem to dziala na mnie siła o mocy γ= |
| ? |
| R2 | |
| GM | |
Jeśli jestem różowym punktem to dziala na mnie siła o mocy γ= |
| ? |
| r2 | |
| GM | |
Jeśli jestem czerwonym punktem to dziala na mnie siła o mocy γ= |
| ? − bo nie ma żadnego |
| 0 | |
promienia?
Czyli natężene pola grawitacyjnego w środku będzie wynosić 0?
31 sty 14:03
q: w różowym zero i w czerwonym zero
31 sty 15:29
Pan xxx: Dlaczego w różowym zero?
Natężene pola grawitacyjnego wynika z masy, a pod różowym obiektem jest masa.
31 sty 16:25
q: napisałeś że cała masa jest w tej czerwonej sferze więc pod różowym już nie ma
31 sty 16:28