Rozwiąż równanie sin^2x+sin^22x=sin^23x
Ilna: Rozwiąż równanie sin2x+sin22x=sin23x
31 sty 13:35
PW:
sin22x=sin23x−sin2x,
a ponieważ
sin23x−sin2x=(sin3x−sinx)(sin3x+sinx)=(sin3x−sinx)(2sin2xcosx)=2(sin3x−sinx)(2sinxcosxcosx),
mamy równanie
sin22x=4(sin3x−sinx)(sinxcos2x)
(2sinxcosx)2=4(sin3x−sinx)(sinxcos2x)
4sin2xcos2x=4(sin3x−sinx)(sinxcos2x)
i dalej już dosyć łatwo.
31 sty 16:27
Ilna: up
31 sty 16:29
PW: No i co, nie jest łatwo?
31 sty 16:53
Ilna: No nie bardzo, wyciągnąć sinx przed nawias i skrócić?
31 sty 19:49
PW: Już widać, że równanie jest spełnione jeżeli sinx=0 lub cosx=0, mamy więc jedną serie
rozwiązań.
Dla pozostałych x można obie strony podzielić przez 4sinxcos2x i myśleć dalej.
31 sty 19:57
Ilna: Czyli później po podzieleniu,
| | 4sin3xsinxcos2x−4sin2xcos2x | |
1= |
| |
| | 4sin2xcos2x | |
więc 4sin3xsinxcos
2x=0? Minus nie pasuje
31 sty 20:08
PW: Źle podzieliłaś.
31 sty 20:10
Satan: A cóż Ty wykombinowała?

4sin
2xcos
2x = 4(sin3x−sinx)(sinxcos
2x) /: 4sinxcos
2x
sinx = sin3x − sinx
31 sty 20:12
Ilna: Tak widzę już, dzieliłam przez coś innego. Dzięki wam.
31 sty 20:16