matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
QBa:
1. ∫dx/4x−3 2. ∫xdx/sin
2
x 3. ∫dx/x
√
3−lnx
help
5 lut 15:36
jo:
1
1. Metodą podstawiania: t = 4x−3 ⇒ dt = 4 dx ⇒ dx =
dt
4
5 lut 16:08