równanie
takmatma: Rozwiąż równanie
x2−3x+\sqrt{x2−3x+11}=1
x2−3x+√x2−3x+11=1
D=R
x2−3x=t
(czy t może być R?)
t−1=√t+11/2
t=−2
i t=5
dla t=−2
x1=1
x2=2
Czy dla t=5 też liczyć
31 sty 10:22
PW: Dziedzina to takie x, dla których x2−3x+11≥0 (z uwagi na definicję pierwiastka), to znaczy
x∊R, bo Δ = 32−4.11<0.
Tego komentarza brakuje, i może ten brak wpłynąć na ocenę mimo dobrej odpowiedzi.
Widziałem na tym forum lepsze podstawienie:
(1) x2−3x+11 = t, t>0,
wtedy równanie przybiera postać
t+√t=12, t>0
− rozwiązanie tego równania jest oczywiste: t=9, nic nie trzeba liczyć (9+√9=12), a innych
rozwiązań nie ma, bo to rodzaj równania kwadratowego o ograniczonej dziedzinie.
Wracamy do podstawienia (1):
x2−3x+11=9
x2−3x+2=0
(x−1)(x−2)=0
x1=1, x2=2 są rozwiązaniami.
Tu widać, dlaczego początkowa uwaga o dziedzinie była taka ważna − x1 i x2 są rozwiązaniami,
bo należą do dziedziny, nie trzeba tego sprawdzać.
31 sty 10:56
takmatma: Bardzo dziękuję
31 sty 10:59