Równanie różniczkowe II rzędu
xyz: y''+2y'=1
a)Rozwiązanie szczególnym tego równania jest y=−1/4x? Uzasadnij odpowiedź
W jaki sposób uzasadnić takie zadanie poprawnie?
b) Jakie jest rozwiązanie szczególne tego równania niejednorodnego, przewidywane?
Tutaj myślę, że odpowiedzią byłoby y=ax (przewidywane)
31 sty 10:16
Lech: | | −1 | |
Taki zapis : y = −1/4x , oznacza zapis : y = |
| |
| | 4x | |
| | −1 | |
zapis : y = (−1/4)*x , oznacza zapis : y = |
| *x |
| | 4 | |
31 sty 10:33
Tomek: Oczywiście chodziło o ten 2 zapis, mój błąd oczywiście.
31 sty 10:51
ford:
| | −1 | | −1 | | −1 | |
a) założyć, że y = |
| x, policzyć pochodne: y' = ( |
| x)' = |
| , y'' = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | −1 | |
( |
| )' = 0 i wstawić do równania y''+2y'=1 |
| | 4 | |
głupota
| | −1 | |
więc rozwiązaniem szczególnym nie jest y= |
| x |
| | 4 | |
b) y=ax, tylko to musisz pociągnąć dalej
ja bym przewidywał y = ax+b
policzył pochodne y' = (ax+b)' = a
y'' = (a)' = 0
wstawił do równania
y'' + 2y' = 1
0 + 2a = 1
| | 1 | |
i napisał że rozwiązaniem szczególnym jest y= |
| x+b dla dowolnego b∊R |
| | 2 | |
31 sty 10:58
Tomek: Dziękuję serdecznie za pomoc, wszystko stało się jasne!
31 sty 11:03
Mariusz:
Wystarczy przewydywać y=ax
bo stałą masz już w całce ogólnej równania jednorodnego
1 lut 00:39