logarytmy
sts: Siła trzęsienia ziemi zanotowanego w Polsce w 1993 roku była równa 4,7 stopnia w skali
Richtera. Określ w skali Richtera siłę trzęsienia ziemi, które jest:
a) 1000 razy silniejsze
b) 10 000 razy słabsze
| | A | |
Skala Richtera R (skala trzęsienia ziemi) określana jest wzorem R(A) = log |
| |
| | 10−4 | |
kochanus_niepospolitus:
czyli inaczej pisząc:
R(A) = log A − log 10
−4 = log A + 4log 10 = 4 + log A
Mieliśmy wstrząs o sile 4.7 stopni, więc: R(A) = 4.7
4.7 = 4 + log A ⇔ 0.7 = logA ⇔ A = 10
0.7 ≈ 5.012
(chociaż to wyliczenie nie jest konieczne do zadania

)
I teraz:
a) 1'000 razy silniejsze:
R(A
a) = 4 + log A
a = 4 + log (10
3*A) = 4 + log 10
3 + logA = 4 + 3 + logA = 4 + 3 + 0.7 =
7.7
b) 10'000 razy słabsze:
R(A
b) = 4 + log A
b = 4 + log (10
−4*A) = 4 −4 + logA = 0.7