Promien planety.
Pan xxx: Natężenie pola grawitacyjnego na powierzchni planety o masie M wynosi γ. Oblicz R tej planety.
Dane:
M = 1000kg
γ = 2
Nkg
| | GM | |
korzystam ze wzoru na natężenie pola grawitacyjnego: γ= |
| |
| | R2 | |
| | m3 | |
R2*2Nkg = 6,67428 |
| 1000 |
| | s2 | |
Czy robie to dobrze? Co dalej?
31 sty 08:46
Satan: Źle. A gdzie masz resztę danych? Wątpię, że M = (TYLKO) 1000 kg. Dodatkowo G ≠6, 67..., tylko
G ≈ 6, 67 * 10
−11. Zapomniałeś istotnych elementów jak notacja wykładnicza i przez to Twój
promień wychodzi R ≈
√3,335, rozumiesz?
31 sty 08:59
Satan: Dodatkowo zjadłeś masę w liczniku. Mówiąc jak mój fizyk − Twój zapis jest niekonsekwentny i
prowadzi do licznych błędów.
31 sty 09:04
Pan xxx: Nie ma reszty danych. Dane, które użyłem są czysto teoretyczne, bo chce się nauczyć rozwiązywać
zadań tego typu. Masz racje co do stała grawitacji.
| | Nm2 | |
Znalazłem, że G można zapisać również jako: G = 6,67*10−11 |
| , co sprawia, że |
| | kg2 | |
zadnaie jest łatwiejsze do rozwiązania:
| | | | Nm2 | | 6.67*10−11 |
| *1000kg | | | kg2 | |
| |
2Nkg = |
| /*R2 /:2Nkg |
| | R2 | |
| | 6.67*10−11m2 * 1000 | |
R2 = |
| |
| | 2 | |
R =
√6.67*10−11 * 500
Dobrze?
31 sty 09:25
Pan xxx: R = √6.67*10−11*500m
31 sty 09:26
Satan: Nie, nie. Nie "również", tylko tak właśnie ona wygląda

Jeśli chciałbyś bez notacji, to
musisz wstawić odpowiednią ilość zer na przedzie.
I tak, teraz jest dobrze. Dodatkowo istnieje sztuczka pomagająca w obliczeniach. Gdy w notacji
wykładniczej masz nieparzystą potęgę, to zabierz jedną dziesiątkę z jakiejś liczby.
Np: R =
√6.67*10−11*500 ⇒ R =
√6.67*10{−10}*50
Wtedy z łatwością się pierwiastkuje notację

PS − następnym razem większa masa, bo baaaardzo mały wynik wyjdzie
31 sty 09:31
Pan xxx: Super, Dzięki!
31 sty 09:34
Satan: Dodatkowo jak już operujesz na jednostkach, to dobrze jest to robić "poza działaniem".
Powiedzmy tak:
działanie [ jednostki ]. Zapis jest wtedy zdecydowanie bardziej czytelny i dla Ciebie, i dla
sprawdzającego
31 sty 09:34