Liczba K jest równa najmniejszej wspólnej wielokrotności liczb 2,3,4,5,6,7 natom
alinka: Liczba K jest równa najmniejszej wspólnej wielokrotności liczb 2,3,4,5,6,7 natomiast n jest
każda liczba całkowitą nieujemną. Wszystkiego całkowite dostanie,które z dzielenia przez każda
z liczb 2,3,4,5,6,7 dają resztę 1 są postaci
N+k+1 czy n+k czy nk czy nk+1' odpowiedź uzasadnij
31 sty 08:37
Blee:
Troche dziwnie opisane jest n.
Ostatnia odpowiedz czyli n*k + 1 jest odpowiedzia.
31 sty 08:45
kochanus_niepospolitus:
Zauważ, że k będzie zawsze podzielne przez każdą z tych liczb ... więc n*k także będzie
podzielne przez KAŻDĄ z tych liczb, w takim razie n*k + 1 nie będzie podzielne przez
jakąkolwiek z tych liczb, co więcej będzie dawała resztę 1 przy dzieleniu.
Z powyższego wynika dlaczego n*k nie jest poprawną odpowiedzią.
Dlaczego nie n+k ? Oczywiście k jest liczbą parzystą (bo musi być podzielne m.in. przez 2),
więc niech n=2 ... n+k = k+2 <−−− liczba parzysta, czyli podzielna przez 2 ... nie spełnia
warunku zadania
Dlaczego nie n+k+1 ? Oczywiście k jest liczbą parzystą (bo musi być podzielne m.in. przez 2),
więc niech n=1 ... n+k+1 = k+2 <−−− liczba parzysta, czyli podzielna przez 2 ... nie spełnia
warunku zadania
Więc jedyna liczba która zawsze nie będzie podzielna przez żadną z tych liczb to n*k+1.
Koooniec.
31 sty 09:41
alinka: dziękuję
31 sty 15:17