równanie zespolone
Pluto: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych:
Czy mogę to spierwiastkować i liczyć ze wzoru Moivre'a, a po wyliczeniu przemnożyć przez
mianownik i uporządkować?
31 sty 02:19
piotr: | z+i | | z+i | | z+i | | z+i | |
| = 1 ∨ |
| = −1 ∨ |
| = i ∨ |
| = −i |
| i z | | i z | | i z | | i z | |
31 sty 09:16
Janek191:
| z + i | | ( z + i)*(−i) | | 1 − i z | |
| = |
| = |
| |
| i z | | i z*(−i) | | z | |
więc
(1 − i z )
4 = z
4
itd.
31 sty 09:20
piotr: z = 1/2 − i/2 ∨ z = −1/2 − i/2 ∨ z = −i/2 (czwarte równanie nie ma rozwiązań)
31 sty 09:22
Pluto: Dokładnie takie wyniki otrzymałem. Dziękuję Panowie.
31 sty 10:01