Liczba p{2} jest większa od liczby: p3{3}, p4{4}, p5{5}, p6{6} ?
Nick: Liczba √2 jest większa od liczby: 3√3, 4√4, 5√5, 6√6 ?
30 sty 23:54
Qulka: 5√5 i 6√6
31 sty 00:27
Nick: Ale jak to udowodnić?
31 sty 08:20
Janek191:
Np. ( √2)5 = 4√2
(5√5)5 = 5
4√2 > 5
31 sty 09:09
Janek191:
4√4 = √2
31 sty 09:10
piotr: ale √2 = 4√4
31 sty 09:13
Janek191:
@Piotr
Tak właśnie napisałem wyżej : 9.10
31 sty 09:24
Satan: | | 1 | | 3 | | 1 | |
Można też tak: √2 = 2 |
| ⇒ 2 |
| ⇒ 8 |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
(te ułamki to potęgi, tylko wygląda to jak wygląda)
I na identycznej zasadzie podnosić w taki sposób liczby do wspólnego mianownika w potędze.
Dzięki temu masz pierwiastek tego samego stopnia, więc większa liczba jest ta, która ma
większą wartość pod pierwiastkiem
31 sty 09:26