jaka funkcja
Bena: Jaka funkcja ma największe tempo rośnięcia?
f(x)=x
x
30 sty 22:33
Adam: co to niby znaczy, największe tempo rośnięcia
30 sty 22:43
Bena: | | f(x) | |
że jeżeli obliczymy limx→∞ |
| to ta granica będzie równała się nieskończoności. |
| | xx | |
30 sty 22:45
Adam: ale f(x)/xx=1
jeszcze raz napisz o co chodzi
30 sty 22:47
Bena: wiemy np że funkcja wykładnicza rośnie szybciej niż funkcja wielomianowa. np 2
x w końcu
wyprzedzi nawet x
100.
muszę znaleźć taki typ funkcji g(x) który jak wsadzę do mianownika granicy lim x→
∞
| | f(x) | |
|
| , to nie będzie takiej funkcji f(x) że ta granica będzie równała sie |
| | g(x) | |
nieskończoność
30 sty 22:51
Adam: czy g(x) musi dążyć do nieskończoności
30 sty 22:55
Adam: i f(x) tak samo
30 sty 22:55
Bena: g(x) musi dążyć do nieskończoności, f(x) niekoniecznie. ważne aby znaleźć takie g(x) , że
nieważne co podstawisz za f(x) to ta granica nie była równa nieskończoność.
jest wgl taka funkcja?
30 sty 22:57
Adam: f(x)=2g(x) zawsze sprawi że iloraz będzie dążył do ∞
nie istnieje
30 sty 22:58