Proste PA i PB są styczne do okręgu o środku w punkcie O w punktach A i B. Prost
alinka: Proste PA i PB są styczne do okręgu o środku w punkcie O w punktach A i B. Prosta KL jest
styczna do tego okręgu w punkcie C i przecina PA i PB odpowiednio w punktach K i L. oblicz
obwód trójkąta PKL, iwedząc, że |PA|= 2012 a |KL|=2011. Rozważ wszystkie przypadki. odpowiedź
uzasadnij. przedstaw wszystkie obliczenia.
30 sty 22:10
Eta:
No to choć raz ...
alinko przedstaw , uzasadnij i podaj obliczenia
bo matura zbliża się
wielkimi krokami
30 sty 22:12
alinka:

Nie ma pojęcia jak to wynoać mam jedynie rysunek i to PA= PB = 2012 czyli ΔPKL jest
równoramienny. i Δpkl jest podobny do Δpab
30 sty 22:17
Eta:

1/ Z twierdzenia o odcinkach stycznych
|KL|=2x =2011 i |KP|=|LP|=2012−x
Obwód ΔKLP = 2*|KP| +|KL|=...............
2/ analogiczne ...
z tym,że |KP|=|LP|=x+2012 i |KL|=2x= 2011
Obwód Δ KLP = 2*|KP| +|KL|=.............
30 sty 22:59
Alinka: O dziękuję bardzo 💕
30 sty 23:14
Eta:
30 sty 23:28