o funkcji liniowej wiadomo, że f(2014) + f(1) = 0. Do jej wykresu należy punkt
alinka: o funkcji liniowej wiadomo, że f(2014) + f(1) = 0. Do jej wykresu należy punkt A=(2014,2013).
Wyznacz wzór tej funkcji. Sprawdź czy istnieje punkt należący do jej wykresu i wykresu funkcji
o wzorze y=x. odpowiedź uzasadnij. przedstaw wszystkie obliczenia.
30 sty 22:05
Janek191:
Niech f(x) =a x + b
Mamy
f(2014) = 2014 a + b = 2013 ⇒ b = 2013 − 2014 a
zatem
f(x) =a x + 2013 − 2014 a
oraz
f(2014) + f(1) = 0
zatem
a = 2
Odp.
f(x) = 2 x − 2015
================
30 sty 22:21
Janek191:
cd.
2 x − 2015 = x
x = 2015
=======
30 sty 22:22
alinka: Dziękuję
30 sty 23:17