niech funkcja będzie określona wzorem f(x)={ u{1}{2} x - 1},
alinka: FUNKCJA:
niech funkcja będzie określona wzorem f(x)={
12 x − 1}, gdzie {x}= x − [x] a [x] oznacza
największą liczbę całkowitą nieprzekraczającą liczby x:
a) oblicz wartość tej funkcji dla argumentów należących do zbioru {−2012,
√2 14, 2013}.
odpowiedź uzasadnij. przedstaw wszystkie obliczenia.
B) SPRAWDŹ CZY LICZBA 1,(9) JEST MIEJSCEM ZEROWYM FUNKCJI F. odpowiedź uzasadnij. przedstaw
wszystkie obliczenia.
c) naszkicuj wykres tej funkcji. odpowiedź uzasadnij. przedstaw swój tok myslowy.
| | 1 | |
d) zbadaj licbę rozwiązań dla równania f(x) = |
| x odpowiedź uzasadnij. przedstaw |
| | 4 | |
wszystkie obliczenia.
e) dla ilu argumentów z przedziału <−2012;2013> funkcja y=f(x) przyjmie wartość
20122013 ?
odpowiedź uzasadnij. przedstaw wszystkie obliczenia.
30 sty 22:01
lista_zadań_coraz_dłuższa:
żebyście sie nie nudzili:
uzasadnij, przedstaw wszystkie obliczenia, przedstaw swój tok myślowy
30 sty 22:08
alinka: tak brzmi polecienie
30 sty 22:10
Eta:
30 sty 22:10
lista_zadań_coraz_dłuższa:
nie,
polecenie brzmi alinko rozwiąż te zadania
30 sty 22:30
Mila:
alinko rozumiesz co oznacza [x] i {x}
na przykładzie :
| | 5 | | 5 | |
[ |
| ], [− |
| ], [5],[−5] |
| | 2 | | 2 | |
napisz
30 sty 22:44
Alinka: Właśnie tego nie rozumiem
30 sty 23:15
Adam:
[x] to taka liczba naturalna żeby było
[x]≤x<[x]+1
innymi słowy
jeśli brać rozwinięcie dziesiętne liczby x, to to jest wszystko co nie jest po przecinku
przykład
[23,4398]=23
{x} to za to wszystko co jest po przecinku
na przykład
{23,4398}=0,4398
ale
{23}=0
30 sty 23:18
Mila:
alinko Zostaw to zadanie, na maturze nie będzie.
Nie jest to trudne zadanie, może jak się przygotujesz z typowych zadań, to wrócimy do niego.
Rozwiązuj to , co Cię przygotowuje do matury.
30 sty 23:25
alinka: Mila ja nie przygotowuje się do matury a do konkursu kuratoryjnego z matematyki − gimnazjum
oraz TMU (towarzystwo młodzierzy uzdolnionej) i ztamta biorę te zadania − poprzednie edycje.
1 lut 17:34
alinka: up
1 lut 18:51
Mila:
To mam wyjaśnić? Czy wystarczy wpis Adama?
1 lut 19:19
olek: wyjaśnić można lekko bardziej (słownie,b o niedokońca rozmiuem)
1 lut 20:37
iteRacj@:
muszę podkreślić, że bardzo mi się podoba to TMU (towarzystwo młodzierzy uzdolnionej)
ztamtąd również mi się podoba
1 lut 20:56
Adam0: raczej ztamta
1 lut 20:59
iteRacj@: tak zrozumiałam to słowo "ztamta"
generalnie to cieszę się po prostu, że wszyscy mają okazję z alinką i pozostałą
młodzierzą uzdolnioną przygotowywać się do tego konkursu, rozwiązując zadania w ilości
hurtowej
1 lut 21:05
Mila:
a)
| | 1 | |
f(−2012)={ |
| *(−2012)−1}={−1006−1}={−1007}=0 bo |
| | 2 | |
{−1007}=−1007−[−1007]=−1007−(−1007)=0
| | 3 | | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| )={ |
| * |
| −1}={ |
| −1}={− |
| }=− |
| −[− |
| ]=− |
| −(−1)=0.75 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 2013 | |
f(2013)={ |
| −1}={1006.5−1}={1005.5}=0.5 |
| | 2 | |
1 lut 21:11
Adam0: co racja to racja
ciekawi mnie tylko czy naprawdę można się w ten sposób dobrze przygotować, bo
jakoś powątpiewam
1 lut 21:14
iteRacj@: nie wiem...
1 lut 21:16