styczna
Martin: Obliczyć styczną do wykresu funkcji arctg√3 w punkcie 3
5 lut 15:14
AS: Zadanie niemożliwe do wykonania,
brak równania funkcji.
5 lut 15:20
Martin: sorrymiało być arctg√x
5 lut 15:31
AS:
| | π | |
y = arctg√x , x = 3 , y = arctg√3 = |
| |
| | 3 | |
Równanie stycznej do funkcji uy = f(x) w punkcie P(xo,yo)
y − yo = f'(xo)*(x − xo)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 1 + (√x)2 | | 2*√x | | 1 + x | | 2*√x | |
Równanie stycznej
| | π | | 1 | |
y − |
| = |
| *(x − 3) |
| | 3 | | 8*√3 | |
5 lut 15:47
QBa: dzięki, już rozumiem
5 lut 16:07