Na płaszczyźnie z kartezjańskim układem współrzędnych XOY , zaznacz zbiór rozwią
alinka: Na płaszczyźnie z kartezjańskim układem współrzędnych XOY , zaznacz zbiór rozwiązań równania
(x−2ty)2 − (x+y)2 = 0 gdy:
a) x i y są dowolnymi liczbami rzeczywistymi
b) x i y są dowolnymi liczbami dodatnimi
c) x i y są dowolnymi liczbami naturalnymi
odpowiedź uzasadnij
−−−−−−−−−−−−−−−
Poproszę o dokładne wytłumaczenie zadania i treści, ponieważ nie rozumiemm. Zadania są z działu
trygonometria
30 sty 21:40
alinka: edit: (x−2y)2 − (x+y)2 = 0
30 sty 21:41
Mila:

a)
(x−2y)
2 − (x+y)
2 = 0
(x−2y−x−y)*(x−2y+x+y)=0
−3y*(2x−y)=0 suma prostych
y=0 lub y=2x
dalej powinnaś sobie poradzić.
30 sty 21:50
alinka: dziękuję, jak bede mieć problem to napisze, ale nie powinnam
30 sty 21:53