wiadomo, że a+b = 1. A więc najmnijesza wartość wyrażenia a^2 + b^2 + ab jest ró
alinka: wiadomo, że a+b = 1. A więc najmnijesza wartość wyrażenia a2 + b2 + ab jest równa ...
odpowiedź uzasadnij
30 sty 21:37
g:
a2 + b2 + ab = (a+b)2 − ab = 1 − a(1−a) = a2 − a +1
(a2 − a + 1) ' = 2a − 1 = 0
a = b = 1/2
30 sty 21:44
Janek191: a + b = 1 ⇒ b = 1 − a
więc
a
2 + b
2 + a b = ( a + b)
2 − a b = 1 − a*( 1 − a)
f(a) = − a*(1 − a) + 1 = a
2 − a + 1
y
min = f( 0,5) = 0,25 − 0,5 + 1 = 0,75
30 sty 21:44
mat: a2+b2+ab=(a+b)2−ab=1−ab=1−a(1−a)
30 sty 21:45
alinka: dziękuję ale są dwa sprzeczne wyniki, tylko teraz który prawdziwy?
30 sty 21:54
Janek191:
Które są sprzeczne ?

g nie obliczył jeszcze y
min
30 sty 21:57
Adam: a2+b2+ab=1−ab≥1−(a+b)2/4=3/4
najmniejsza dla a=b=1/2
30 sty 22:00
alinka: Dziękuję
30 sty 23:18
takmatma: brawo
31 sty 11:48