Okrąg o promieniu długości r (r>0) jest wpisany w czworokąt wypukły ABCD. Okrąg
alinka:

Okrąg o promieniu długości r (r>0) jest wpisany w czworokąt wypukły ABCD. Okrąg ten jest
styczny do boków AB, BC, Cd, DA odpowiedniu w punktach E,F,G i H. wiadomo, że ∡EHG = 4 ∡BEF,
∡EFG= 4 ∡AEH
Wówczas wyznacz HF − lub zapisz nierówność dla HF, względem r i
√3 odpowiedź uzasadnij.
30 sty 21:27
alinka: Up
30 sty 23:18
alinka: Up
31 sty 08:21
Satan: W czym problem? Wykorzystaj warunek na wpisanie okręgu w czworokąt oraz odcinkach stycznych.
31 sty 09:02
alinka: wałsnie mi nic nie wychodzi
31 sty 15:17
alinka:

pomoże ktoś mam tyle: i α+β=45
31 sty 19:06
Qulka: ooo a myślałam że potrafisz pisać tylko uzasadnij

..a jednak czasem coś tu namalujesz

więc ten kąt na górze ma 45° (bo ten na dole 135°) więc środkowy opaty na HF ma 90° więc
HF=r
√2
31 sty 22:35