z
Master: Pan Eustachy wypisał pewne liczby naturalne, z których żadna nie przekracza 100 i których
iloczyn nie jest podzielny przez 54. Ile co najwyżej liczb mógł wypisać pan Eustachy?
30 sty 21:17
Mila:
54=33*2
Chodzi o to, aby w iloczynie nie pojawiły się liczby np. .... 6*...12* ...*15
w zbiorze {1,2,3,...99} mamy 33 liczby podzielne przez 3.
Mogą wystąpić w iloczynie tylko 2 liczby podzielne tylko przez 3
( ale nie przez 9 lub 27 lub 81) i pozostałe <100 ( nie liczę 0)
99−33+2=68
Nie wiem, czy czegoś nie zgubiłam.
Może ktoś tu spojrzy jeszcze.
30 sty 23:55
Mila:
Jeżeli zaliczymy zero do liczb naturalnych ( teraz różnie interpretują)
, to rozważ też taką sytuację.
31 sty 00:17
Mila:
Niedopatrzenie: liczba nie przekracza 100, czyli może być równa 100.
rozumowanie jak wyżej, z poprawką: liczby≤100
100−33+2=69
1 lut 15:05
Pytający:
Jak dla mnie ok (i 0 odpada tak czy siak, bo przecież 0 jest podzielne przez 54).
1 lut 15:47
Mila:
Dziękuję. Pozdrawiam
1 lut 15:56
Pytający:
Proszę bardzo,
Milu. Również serdecznie pozdrawiam!
1 lut 15:58