matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
mates23:
π
5
cos
2
(
+x)+2cos
2
x=
2
4
Proszę o wskazówkę, nic mi nie przychodzi do głowy.
π
Czy cos
2
(
+x) moge zapisac jakos −sin
2
x ?
2
30 sty 21:13
Mila:
π
cos(
+x)=−sinx
2
π
cos
2
(
+x)=(−sinx)
2
=sin
2
x
2
5
sin
2
x+2cos
2
x=
4
5
1−cos
2
x+2cos
2
x=
4
1
cos
2
x=
4
1
1
cosx=
lub cosx=−
2
2
dokończ.
30 sty 21:22
mates23:
Dziekuje
30 sty 21:23