styczna
Lux: Jak wyznaczyć styczną do wykresu f √ex+x w pkt 0,f(0)?
30 sty 21:07
Janek191:
Czy f(x) = √ex + x ?
30 sty 21:10
bomp: tak
30 sty 21:12
Janek191:

A = ( 0, 1)
| | ex + 1 | |
f '(x) = |
| |
| | 2 √ex + x | |
a = f '(0) = 1
więc
y = x + b
1 = 0 + b ⇒ b = 1
Odp. y = x + 1
================
30 sty 21:15
Lux: A jak wyznaczyć tu dziedzinę?
30 sty 21:35
Krzysiek60: A po co ?
30 sty 21:37
Lux: Bo tak są oceniane zadania u nas. musi być dziedzina f(x) zawsze
30 sty 21:41
Lux: i to miało być f(0) nie f '(0) ?
30 sty 21:43
Janek191:
A = ( 0, f(0))
f(0) =
√e0 + 0 =
√1 = 1
wiec
A = ( 0, 1) jest ok
30 sty 21:48
Janek191:
a = f '(0) − współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji f
w punkcie A ( x = 0, y = 1)
30 sty 21:50