asymptota
Lux: jak wyznaczyć asymptoty f jeśli chodzi o logarytmy?
x+ln(x2−1)
tj jk jest z tymi granicami?
30 sty 21:05
Janek191:
Gdzie jest ta funkcja f ? Jaka jest dziedzina f ?
30 sty 21:07
Lux: f(x) = x+ln(x2−1) dziedzina logarytmu to x2−1>0
30 sty 21:14
Janek191:

Df = ℛ \ < − 1, 1 >
Asymptoty pionowe:
x = − 1 i x = 1
Oblicz odpowiednie granice.
30 sty 21:21
Lux: właśnie to z nimi mam problem
30 sty 21:24
Lux: do czego dąży w x−> −1 z prawej strony?
30 sty 21:28
Janek191:
lim ( x + ln ( x2 − 1) ) = − 1 − ∞ = − ∞
x→ −1−
lim ( x + ln ( x2 − 1)) = 1 − ∞ = −∞
x→1+
30 sty 21:31
Janek191:
x ∉ < − 1, 1 >
30 sty 21:32
Janek191:
To są asymptoty pionowe jednostronne.
30 sty 21:32
Lux: to przy granicy z −1 z prawej strony. granica nie istn. tylko, że jak mamm to zapisać? wiem,
że nie ma ln z liczby ujemnej .
30 sty 21:53
Janek191:
x nie może dążyć do −1 z prawej strony, bo takie x nie istnieje − patrz Df.
30 sty 22:05