Liczby zespolone - równanie
MrFocus: Mam takie zadanie: Wiadomo że jednym z pierwiastków zespolonych wielomianu o współczynnikach
rzeczywistych
W(x)=x4−2x3+6x2+ax+b jest i√3. Znaleźć nieznane współczynniki wielomianu oraz jego
pozostałe pierwiastki
Współczynniki znalazłem, a=−6, b=9. Drugi pierwiastek wynosi −i√3 i teraz moje pytanie, czy
istnieje jakiś wygodny sposób znalezienia pozostałych pierwiastków, czy trzba koniecznie
dzielić wielomian przez(x−i√3) itd. aż do znalezienia pozostałych?
30 sty 20:58
PW: Podzielić przez (x−i√3)(x+i√3)=x2+3
30 sty 21:00
MrFocus: No jasne! Wielkie dzięki!
30 sty 21:04