Sprawdź czy jeśli jest dany układ równań 2012x + |m| *y= 2012 ^ x+y=1 istnieje r
alinka: Sprawdź czy jeśli jest dany układ równań 2012x + |m| *y= 2012 x+y=1 istnieje rzeczywista
wartość m dla której wartość m, dla której układ równań nie ma rozwiązań i oblicz to m jeśli
to możliwe. swoją odpowiedź udowodnij
30 sty 20:38
Pytający:
Nie istnieje taka wartość m, bo x=1, y=0 zawsze jest rozwiązaniem tego układu.
30 sty 20:51
Janek191:
2012 x + I m I y = 2012
x + y = 1 ⇒ y = 1 − x
−−−−−−−−
2012 x + I m I*( 1 − x) = 2012
( 2012 − I m I) x = 2012 − I m I
| | 2012 − I m I | |
x = |
| = 1 dla m ≠ −2012 i m ≠ 2012 |
| | 2012 − I m I | |
wtedy
y = 0
Dla m = − 2012 lub m = 2012 układ nie ma rozwiązań .
30 sty 20:55
iteRacj@:
@Janek191 wstaw x=1 do równania
2012 x + ImI*( 1 − x) = 2012
jest to spełnione również dla m =−2012 i m = 2012
30 sty 20:59
Pytający:
Janek191, dla m≠±2012 układ ma dokładnie jedno rozwiązanie x=1,y=0. Dla m=±2012 układ ma
nieskończenie wiele rozwiązań x∊ℛ, y=1−x.
30 sty 21:02
Janek191:
Jednak dla m = − 2012 lub m = 2012 układ ma rozwiązanie x = 1 i y = 0
30 sty 21:02
alinka: a więc dla którego m nie ma?
30 sty 21:19
alinka: czy nie istnieje taki
30 sty 21:19
iteRacj@: odpowiedź 20:51
30 sty 21:26
alinka: odpowiedź udowodnij − iteRacj@
30 sty 21:28
Pytający:
2012*1+|m|*0=2012 ⇒ m∊ℛ
30 sty 22:35
alinka: Ale skąd to rownanie?
30 sty 23:16