Sprawdź czy jeśli jest dane równanie to x^2 - y^2= 24 to: i swoją odpowiedź udo
alinka: Sprawdź czy jeśli jest dane równanie to x2 − y2= 24 to:
a) istnieje para liczb całkowitych spełniających równanie
b) istnieją pary liczb całkowitych parzystych spełniających równanie
c) istnieją tylko 2 pary liczb całkowitych nieparzystych spełniających równanie
d) istnieją co najmniej 4 pary liczb całkowitych spełniających równanie
swoją odpowiedź udowodnij
30 sty 20:35
Adam: (x−y)(x+y)=24
±(x−y)∊{1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24}
mamy 24 układy równań do sprawdzenia
30 sty 20:38
Adam: 24 układów równań*
30 sty 20:38
PW: a) (x−y)(x+y)=24
− trzeba szukać wśród dzielników liczby 24.
Na przykład 4.6=24,
a więc musiałoby być
x−y=4 i x+y=6
− rozwiązanie tego układu istnieje, jest nim para (5,1).
Uwaga: nie jest to jedyna para, ale nie mieliśmy szukać wszystkich, lecz pokazać, że jakaś
istnieje.
30 sty 20:40
PW: Adam, nie strasz
alinki
30 sty 20:41