grupy
mikolaj: Grupa, algebra
mam zbiór G i jednym z wymagan zeby to byla grupa to istnienie elementu naturalnego takiego ze
e * b = b = b * e
jeśli na przykład mamy a*b to elementem naturalnym dla dodawania bedzie 0 bo
0+b = b = b + 0
ale dla odejmowania powinno byc e−b=b=b−a zeby to byla grupa
0 − b = −b ? tu powinno byc −b czy po prostu b?
bo b−0=b czyli wychodzi ze dla tego nie spelnia sie
wytlumaczy mi to ktos? dopiero zaczalem grupy
30 sty 20:29
PW: Tak się martwisz, jakby zbiór liczb rzeczywistych z odejmowaniem musiał być grupą.
30 sty 20:34
mikolaj: a jeśli zbiorem sa liczby naturalne, czy to jest grupa?
30 sty 20:40
PW: Nie na pierwszy rzut oka, bo np.
5−7 nie należy do N.
30 sty 20:44